Vidéki szervezeteknek és civileknek szervez közösségi médiaképzést a Civil Rádió

Megosztás

A Civil Rádiót elindító alapítvány nem „csak” a rádiót működteti, hanem tevékenységei közé tartozik a helyi nyilvánosság erősítése, kiszélesítése, különböző peremhelyzetben lévő társadalmi csoportok felkészítése a nyilvánosság használatára – most egy EU-s támogatás segítségével van lehetőségük ezt a tevékenységet folytatni.

A Civil Tudósítói Hálózat célja, hogy létrejöjjön egy olyan csoport, amelynek tagjai szívesen számolnak be településük történéseiről, ügyeiről, szívesen tanulnak egymástól, szívesen adják át tapasztalataikat másoknak arról, hogy ők maguk hogyan használják a helyi közéletet, a helyi nyilvánosságot saját tevékenységek előmozdításában.

A hálózat most leginkább a Civil Rádióhoz kapcsolódik: különböző civil szervezetek, közösségek tagjai jelentkeznek be a műsorokba és mondják el, hogy mi történik az adott településen, ahol élnek, vagy beszélnek azokról a témákról, ügyekről, amelyhez munkájuk révén, vagy aktív civil létük kapcsán kapcsolódnak (szociális témák, klímavédelem, emberi jogok stb).

Most ezt a hálózatot kívánják megerősíteni új tagokkal, friss erőkkel, friss impulzusokkal. Mint írják a program ismertetőjében, szeretnének egymástól is tanulni, hogy ki milyen módszereket, eszközöket használ a nyilvánossági tevékenysége kapcsán, de olyan embereket is szívesen bevonnának, akik ugyan jelenleg nem aktívak a nyilvánosság használatában, de látnának lehetőséget abban, hogy elkezdenek podcastot készíteni vagy “megtanulnak” összeállítani különféle kommunikációs anyagokat, megtanulják a különféle nyilvánossági platformok természetét, használatát.

Rendszeres műhelyek keretében – sok online, de személyes találkozások keretében is – beszélnék át a tapasztalatokat a résztvevők, akik mutatnának egymásnak olyan technikákat és módszereket, amelyek mindannyiuk munkáját segíti.

A tervek szerint decemberben lesz egy kétnapos nyitó képzés/műhely Budapesten (valószínűleg december 8-9-én), amelyen a résztvevőkkel átbeszélnék a szervezők a hálózati működés formáit, lehetőségeit.

Kapcsolódó cikkek